23.07.2024 Komentari: 1

Keš krediti – za šta ih sve možemo iskoristiti

U današnje vreme skoro da ne postoje osobe koje nisu razmotrile da podignu neki od kredita koje nude banke. U našoj zemlji je takva situacija da je za većinu stanovništva ovo često i jedina opcija ako žele da nešto kupe ili da u nešto investiraju. Na ovaj način mnogi će rešiti svoje stambeno pitanje, ali i kupovinu nekog placa ili automobila. Ipak, banke nisu tu samo kada nam trebaju neke krupnije stvari ili investiranje. 

Često će nam se dogoditi da nam je novac potreban za neke nepredviđene troškove i da nam treba određena količina novca u gotovini. U takvim situacijama nemamo mnogo izbora ili da pozajmimo novac od prijatelja ili rođaka, da uzmemo kredit od banke. Odlična opcija, za sve kojima u kratkom vremenskom roku treba određena količina novca, jesu keš krediti. Naravno, onda se tu nameću određena pitanja, kao ko ima pravo i koji su uslovi za podnošenje zahteva kod banke? Da li dobijena sredstva moramo koristiti namenski ili ih možemo koristiti prema sopstvenom nahođenju?

 

Koji su uslovi potrebni da biste dobili gotovinski kredit


Postoje oni koji sa lakoćom uzimaju sve što im banka nudi, ali sa druge strane postoje i oni koji se plaše da se na ovaj način zaduže. Oni misle da postoje neki skriveni troškovi koji će se pojaviti ako nam banka odobri kredit, i plaše se da uopšte pokrenu ovu vrstu procedure. Terminologija koju koriste banke mnogima je nepoznanica, ali to svakako ne treba da bude razlog da ne iskoristite ovu opciju, pogotovo ako je povoljna za vas. Svaka ozbiljna banka koja drži do sebe i svoje reputacije, raspolaže transparentnim informacijama, koje će i najobičnijem laiku biti jasne, pa zato ako ste u ndoumici sve za keš kredite pogledajte ovde.

 

kes kredit


Uslovi koje treba ispuniti krajnje su jednostavni, ali svakako u svakom slučaju možete se javiti kod savetnika u banci koji će vam sve objasniti. Glavni uslov u svim bankama je isti, da imate ugovor na neodređeno kod svog poslodavca, odnosno da ste u stalnom radnom odnosu. Takođe, pojedine banke traže određenu starosnu dob kako biste uopšte mogli da započnete ovu proceduru. Od visine primanja zavisi i iznos koji će vam banka odobriti. Morate popuniti i zahtev za kredit, saglasnost za administrativnu zabranu, saglasnost za Kreditni biro, dostaviti izvod sa računa u banci za prethodnih 6 meseci.

 

Mnogobrojne namene keš kredita


Iznosi novca koje možete dobiti od banke se kreću od 50.000 pa sve do 3.500,000 dinara. Ovaj iznos naravno zavisi od visine vaših primanja. Kamata može biti promenjiva ili fiksna, a period isplate je obično maksimalno 71 mesec. Dobijena sredstva možete iskoristiti kako god želite, tako da ne morate nikome da objašnjavate za šta vam treba novac. Neke od namena mogu biti:

 

  1. Kupovina aparata ili nameštaja za dom,
  2. Kupovina placa,
  3. Adaptacija i renoviranje kuće ili stana,
  4. Kupovina automobila, putovanja, ili plaćanje školarine za decu,
  5. Zamena stolarije, izolacija kuće, uvođenje sistema hlađenja i grejanja, ugradnja solarnih sistema,
  6. Refinansiranje ranije uzetog kredita
  7. Organizacija proslava.

 

uzimanje kes kredita u banci

 

Povoljnost završavanja procedure online


Mnogi ljudi danas nemaju vremena da čekaju u redovima, kako bi završili čitavu proceduru. Zato je veoma popularno odobravanje određenog iznosa online. Bez čekanja i za svega nekoliko minuta možete podneti zahtev, i dobićete odgovor u najkraćem vremenskom roku. Veoma je važno da čak i kada su uslovi kreditiranja izuzetno povoljni, ne upadate u zamku. To znači da ne uzimate ogromne sume novca već da uvek uzmete onoliko koliko vam je potrebno da premostite određene finansijske poteškoće. Ova sredstva treba da ispune svoju svrhu i prema njima se treba odnositi odgovorno. Opravdano se treba zadužiti kada imate neplanirane izdatke, ili potencijalne investicije koje mogu poboljšati vaš standard i kvalitet života uopšte.


Fiksna ili promenljiva kamatna stopa


Prilikom zaduživanja kod banke, na raspolaganju su vam dve opcije kamatne stope, fiksna i varijabilna ili promenljiva. Fiksna kamatna stopa je ona kamatna stopa koja je ista tokom celog perioda otplate. Varijabilna kamatna stopa je ona kamatna stopa koja se tokom perioda otplate menja. Samo od vas zavisi koju ćete kamatnu stopu izabrati. Fiksna kamatna stopa su u trenutku zaduživanja obično više od varijabilnih.

 

kamatna stopa ilustracija


Kada se sve sagleda, i jedna i druga kamatna stopa imaju svoje prednosti ali isto tako i mane. Poslednjih godina su veoma popularne varijabilne kamatne stope, jer one na startu obezbeđuju nižu ratu za razliku od zaduživanja sa fiksnom kamatnom stopom. Isto tako, promenjiva kamatna stopa može biti jako rizična ako se radi o dužem vremenskom periodu. Zato kada odlučujute, uzmite u obzir sadašnje prihode ali i rashode, kao i koliki rizik ste spremni da preuzmete prilikom zaduživanja. 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    24.07.2024 17:37

    Prošle godine uzela sam keš kredit, da bih zamenila prozore i vrata u stanu. Uzela sam neku Behatoning bau PVC stolariju, a kredit uspela da vratim za godinu dana. Isplatilo se, moram priznati.

Ostavi komentar