10.09.2024 Komentari: 0

Kako odlučiti šta ali i gde studirati?

Postoje oni koji još u toku srednje škole znaju šta će studirati i čime će se baviti u životu, dok drugi čak ni na samom kraju srednje škole nemaju predstavu koji od fakulteta bi mogli da upišu. Da biste u budućnosti mogli da se bavite nekim poslovima, morate imati definisano obrazovanje iz oblasti koja vas interesuje. Takođe, za one koji su oduvek znali čime žele da se bave tokom karijere, postavlja se pitanje mogućeg zaposlenja nakon završetka formalnog obrazovanja.

Jer razmislite, da li biste želeli da studirate nešto što nije isplativo u smislu da lako nađete posao kada završite fakultet? Sa druge strane, postoje zanimanja koja su veoma tražena i sa njima je lako pronaći posao, ali šta ako vi to ne volite da studirate? Kako u takvom slučaju odlučiti koji fakultet upisati, jer ćete na njemu provesti nekoliko godina. Najbolje je da dobro razmislite oko budućeg zanimanja, kao i da li biste mogli sebe da zamislite na nekom poslu koji baš i nije bio vaš prvi izbor, ali ste to studirali jer se isplati. Možete i da odradite profesionalnu orijentaciju i da vidite šta je to što vam leži.

 

Studije u inostranstvu


Iz godine u godinu sve je više onih koji se odlučuju da studiraju u nekoj stranoj zemlji, i to uz pomoć stipendija koje i nije toliko teško dobiti. Italija je zemlja u koju odlazi sve više naših studenata, a to i ne čudi jer imaju zaista dobar sistem studiranja. U te svrhe biće vam potrebne usluge profesionalaca kako biste pripremili svu neophodnu dokumentaciju. Sudski tumač za italijanski vrši usluge prevoda dokumentacije i to sa overom. Od dokumenata biće vam potrebna diploma srednje škole, kao i svedočanstva, pasoš, CV. Sudski tumač za italijanski će vam prevesti i overiti sertifikat o znanju jezika, jer će vam za neke fakultete biti potreban minimalno nivo B2. Takođe, potrebno je da imate prevedeno i overeno motivaciono pismo i određene preporuke, a sve to možete odraditi kod nekog ko je zvanični sudski tumač za italijanski jezik.

 

devojka amfiteatar studije

 

Perspektivna zanimanja


Popularnost pojedinih zanimanja je relativna stvar, jer nekada su sasvim drugi poslovi bili najtraženiji i najplaćeniji. Trendovi se menjaju, a sa razvojem savremene tehnologije i poslovi se smenjuju brzinom svetlosti. Danas su traženi komercijalisti, administrativni radnici, ali i oni koji imaju diplomu ekonomskog, mašinskog i elektrotehničkog fakulteta. Ukoliko se odlučite da studirate neki strani jezik, to može biti veoma perspektivno u budućnosti, jer postoje poslovi koji su uvek traženi a vezani su za znanje nekog od jezika.


Programeri su jedno od najtraženijih zanimanja već godinama unazad, pa je puno zainteresovanih za studije koje se bave informacionim tehnologijama. Moderno poslovanje nije moguće zamisliti bez dobrih analitičara podataka. Marketing stručnjaci su čak i usled pojave veštačke inteligencije veoma traženi, jer dobra strategija u marketingu je jedan od ključnih aspekata uspešnog poslovanja. Jedno od zanimanja koje je uvek aktuelno jeste posao lekara, naročito u privatnoj praksi, a na medicinskom fakultetu su sva mesta popunjena već u prvom upisnom roku.

 

devojka karijera posao

 

Šta ne treba da radite


Nikada ne treba da se obazirete na to koliko je teško upisati neki od fakulteta, kao i na to što je na nekim fakultetima veća navala studenata u odnosu na neke druge. Ključno je ono što vas čeka u nekoliko godina od upisa fakulteta, a ne to što ga je bilo teško upisati. Nemojte birati fakultet prema željama drugih, već prema sopstvenim željama. Ne dopustite da umesto vas odlučuju prijatelji ili roditelji, jer ćete vi morati da učite a ne oni.


Serije i filmovi su napravljeni tako da studente pojedinih fakulteta prikažu kao glamurozne i kako im sve ide jednostavno, ali morate imati u vidu da vas čeka dosta odgovornosti, učenja, i dobre organizacije. Trošak poput školarine vas može obeshrabriti, ali postoje razni načini da sebi i roditeljima olakšate. Tu su razne stipendije, ali i mnogi studentski poslovi koje možete raditi u toku studija, pa školarina ne treba da vam bude prepreka da studirate nešto što volite.

 

Istražujte


Dobar način da se upoznate sa fakultetom i zanimanjem koje vas interesuje jeste da razgovarate sa nekim ko je to studirao. Ta osoba vam može olakšati odluku o tome da li je taj fakultet pravi izbor za vas. Uputiće vas na sve detalje, ali i posavetovati kako biste mogli još više da naučite o oblasti koja vas interesuje. Tu su dodatne edukacije, kao i sticanje raznih sertifikata koji vam mogu olakšati proces studiranja ali i doprineti da lakše nađete posao nakon završetka fakulteta koji ste odabrali. Istražujte na više strana, a svi izvori informacija su i više nego dobrodošli. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar