25.07.2024 Komentari: 1

Kako kreirati energetski efikasnije životne prostore?

Koliki god da je vaš životni prostor velik, star i održavan, uvek morate imati na umu da on mora da bude energetski efikasan ukoliko želite da iskoristite njegov potencijal do krajnjih granica. Ovo nije uvek lako postići, naročito ako želite da stvorite dom koji je u potpunosti u skladu sa principima energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine. Da biste to uradili, biće vam potrebno mnogo vremena, energije, novca i strpljenja, posebno ako ovo radite prvi put u životu. Srećom, postoje stvari koje bi mogle da vam pomognu i da vas usmere na put ka energetskoj efikasnosti, a ako je i vama potrebna pomoć u ovom procesu, evo nekoliko ideja i predloga koje bi trebalo da uzmete u obzir prilikom oblikovanja energetski efikasnijeg životnog prostora.

Insistirajte na prirodnim materijalima


Da bi vaš dom bio energetski efikasan, on prvo mora da bude opremljen materijalima koji su prirodni i koji ne zagađuju životnu sredinu koja se nalazi neposredno oko vas. Ti materijali su različitih karakteristika i kreću se od jednostavnih rešenja kao što su drvo, metal i staklo do nešto kompleksnijih i neobičnijih rešenja poput keramike, terakote i cigle. Svaki od ovih materijala će vam pomoći prilikom oblikovanja različitih delova vašeg doma, a ako koristite samo ove materijale i nijedne druge, odnosno ako insistirate samo na njima, vaš dom će biti zdraviji, zeleniji i energetski efikasniji. On će takođe, sa druge strane, izgledati lepo, privlačno i jedinstveno, naročito u poređenju sa drugim domovima u okolini kod kojih ne postoji insistiranje na prirodnim materijalima i zelenoj gradnji, a to će primetiti svi vaši posetioci i svi ljudi koji budu imali priliku da vide unutrašnjost vašeg doma.

 

prirodni materijali za dom

 

Sredite stolariju


U starim kućama i stanovima, kao i u životnim prostorima koji nikada nisu renovirani, teško je postići efekat energetske efikasnosti jer je stolarija stara, zastarela i neadekvatna. Ovakva stolarija ne može da isprati zahteve modernih stanara i stoga nije dobro rešenje za sve vlasnike koji žele da dosegnu novi nivo u svojim energetski efikasnim težnjama. Zbog toga bi bilo dobro razmisliti o stolariji koja se nalazi u vašem domu i uložiti u nova rešenja. Novi prozori značiće vam mnogo, kao i pouzdana ulazna vrata za kuću koja ne samo da će vam pomoći da budete energetski efikasniji, već će i učiniti vaš dom sigurnijim i bezbednijim. Ovo može da deluje kao zahtevno i skupo ulaganje, ali svakako ima smisla na duge staze i nemojte razmišljati da li je ovo dobra ideja ili ne – jer sigurno jeste!

 

zena i pvc stolarija

 

Koristite reciklirane materijale


Osim prirodnih i veštačkih materijala, postoji još jedan izbor koji ćete morati da napravite kada gradite ili sređujete svoj životni prostor – da li ćete tražiti samo nove materijale ili ste spremni da istražite mogućnosti recikliranih materijala? Ova potonja rešenja nisu toliko popularna kod nas, ali jesu svuda u svetu, i njihov energetski potencijal je jednostavan: umesto da se neprestano koriste novi resursi kojih nema u izobilju, možemo da koristimo stare i učinimo svoj dom zelenijim na taj način. Reciklirano drvo, metal i drugi materijali pomoći će vam mnogo, kako logistički, tako i finansijski, te razmotrite ovu ideju što pre!

 

Smanjite potrošnju energije


Najzad, ako želite da vaš dom bude energetski efikasan, ne smete da koristite previše električne energije. Neće vam biti lako da smanjite njenu potrošnju, ali ako se potrudite, moći ćete da uradite mnogo. Istražite sisteme za praćenje potrošnje, koristite uređaje koji se sami isključuju, izvlačite strujne kablove iz utičnica i uložite u spoljnu i unutrašnju izolaciju. Tako će vaš dom postati efikasniji i zeleniji nego pre, a i vi ćete se osećati bolje jer ćete živeti u zdravijem okruženju.


Nije lako napraviti energetski efikasne prostore, ali sa ovim idejama možete da uradite mnogo. Istražite ih, razmislite o njihovoj upotrebljivosti i počnite da radite na boljem životnom prostoru koliko već danas!

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    02.08.2024 15:17

    Moj veliki problem bila je loša stolarija. Čak i kad smo uradili spoljnu izolaciju, nije bilo velikog pomaka dok nismo zamenili prozore, i stavili neku Behatoning bau PVC stolariju. Sad je druga priča. Zimi se lakše grejemo, a leti lakše hladimo. Energetska efikasnost je zaista veoma važna.

Ostavi komentar