17.06.2024 Komentari: 0

Bol u kičmi kod starijih osoba: Kako održati zdravu kičmu i smanjiti neprijatnosti

Bol u kičmi može postati čest i neprijatan problem kod starijih osoba, utičući na njihovu svakodnevnu pokretljivost i kvalitet života. Očuvanje zdravlja kičme postaje važan deo brige o dobrobiti starijih osoba, jer može doprineti smanjenju bolova i poboljšanju njihove funkcionalnosti. Kroz pravilnu negu, vežbe i prevenciju moguće je održati zdravu kičmu i smanjiti neprijatnosti koje mogu nastati usled starenja.

Uzroci bolova u kičmi kod starijih osoba


Kada dođe do bolova u kičmi kod starijih osoba, to može biti uzrokovano različitim faktorima. Jedan od uobičajenih uzroka jeste degeneracija kičmenih diskova, što može dovesti do smanjenja izdržljivosti i otpornosti kičmenih struktura. Osim toga, osteoartritis, stanje koje karakteriše propadanje hrskavice i promene u zglobovima kičme, takođe može biti izvor bolova. Povećanje rizika od fraktura kičmenih pršljenova usled osteoporoze takođe može uzrokovati bol u kičmi kod starijih osoba. Smanjenje mišićne mase i snage usled prirodnog procesa starenja takođe može doprineti bolovima u kičmi kod starijih osoba.

 

Evo nekoliko najčešćih uzroka bolova u kičmi kod starijih osoba.

 

  • Degenerativne promene diskova

Degenerativne promene diskova su uobičajeni uzrok bolova u kičmi kod starijih ljudi. Sa godinama, diskovi u kičmi gube elastičnost i postaju tanji, što može dovesti do kompresije nerava i bola.

  • Smanjena gustina kostiju

Osteoporoza je stanje koje se često javlja kod starijih osoba, što rezultira smanjenom gustinom kostiju. Ovo stanje može učiniti kičmu podložnijom prelomima i bolovima.

  • Artroza (degeneracija zglobova)

Artroza, takođe poznata kao degeneracija zglobova, može uticati na kičmu i izazvati bolove u leđima kod starijih osoba. Oštećeni zglobovi mogu uzrokovati nelagodnost i ograničiti pokrete.

 

Kako održati zdravu kičmu


Kako bismo održali zdravu kičmu i smanjili bolove kod starijih osoba, važno je pridržavati se odgovarajućih mera i prevencija kada je briga o kičmi u pitanju. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti.


Pravilno držanje


Održavanje pravilnog držanja tela može smanjiti stres na kičmu. Važno je voditi računa o držanju dok sedite, stojite i hodate.


Redovna fizička aktivnost


Vežbe koje jačaju mišiće oko kičme mogu pomoći u održavanju zdravlja kičme. To mogu biti vežbe istezanja, jačanja mišića leđa i trbuha, kao i aerobne vežbe koje poboljšavaju snagu i fleksibilnost kičme.


Pravilno podizanje terete


Pravilna tehnika podizanja teških predmeta može sprečiti povrede kičme. Savetuje se savijanje kolena i podizanje tereta uz aktivaciju mišića nogu i trbuha, umesto savijanja kičme.


Održavanje zdrave telesne težine


Višak telesne težine može povećati opterećenje na kičmi i uzrokovati bolove. Održavanje zdrave telesne težine može doprineti očuvanju zdravlja kičme.


Redovne kontrole i terapije


Redovne konsultacije sa lekarom ili fizioterapeutom mogu pomoći u identifikaciji problema sa kičmom i pružanju odgovarajuće terapije ili saveta za očuvanje zdravlja kičme.


Primena ovih koraka može pomoći u održavanju zdrave kičme i smanjenju neprijatnosti kod starijih osoba, doprinoseći boljem kvalitetu života i povećanoj pokretljivosti.


Smanjivanje bolova u kičmi


Ako već patite od bolova u kičmi, postoje koraci koje možete preduzeti da ih smanjite i poboljšate svoje stanje. Evo nekoliko saveta za smanjivanje bolova u kičmi kod starijih osoba.


Toplota i hladnoća


Primena toplote ili hladnoće može ublažiti bolove u kičmi kod starijih osoba. Toplota može opustiti mišiće, dok hladnoća može smanjiti otok i upalu.

 

Masaža


Masaža može pomoći u opuštanju napetih mišića i smanjenju bolova u kičmi kod starijih osoba. Potražite obučenog masera koji ima iskustva u radu sa starijim osobama.


Fizikalna terapija


Fizikalna terapija može biti korisna u jačanju mišića oko kičme i poboljšanju pokretljivosti kod starijih osoba. Fizioterapeut može preporučiti vežbe koje su sigurne i efikasne za vaše stanje.


Fizioterapeut može takođe koristiti različite terapijske tehnike kao što su ultrazvuk, električna stimulacija ili mobilizacija kako bi smanjio bolove u kičmi i poboljšao funkcionalnost kičmenog stuba.


Vežbe istezanja i jačanja mišića


Redovno izvođenje vežbi istezanja i jačanja mišića kičme može pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju posturalnih problema. Važno je izvoditi ove vežbe pod nadzorom stručnjaka kako biste osigurali ispravno izvođenje i sprečili dodatna oštećenja.


Promena položaja spavanja


Promena položaja spavanja može smanjiti pritisak na kičmu i ublažiti bolove. Pokušajte spavati na boku sa jastukom između kolena ili na leđima sa jastukom ispod kolena kako biste održali kičmu u neutralnom položaju.


Pravilno podizanje tereta


Prilikom podizanja teških predmeta, važno je koristiti pravilnu tehniku kako biste smanjili stres na kičmu. Savijte kolena, aktivirajte mišiće nogu i trbuha, a ne kičme. Koristite pomoćne alatke ili zamolite nekoga da vam pomogne ako je teret pretežak.


Održavanje zdrave telesne težine


Višak telesne težine može povećati opterećenje kičme i pogoršati bolove. Održavanje zdrave telesne težine putem uravnotežene ishrane i redovne fizičke aktivnosti može smanjiti stres na kičmu.


Dodatna podrška za kičmu


Korišćenje ortopedskih pomagala poput korseta za kičmu ili pojasa može pružiti dodatnu podršku kičmi i smanjiti bolove. Važno je konsultovati se sa stručnjakom koji će vam preporučiti pravilan izbor i korišćenje ovih pomagala.


Zaključak


Održavanje zdrave kičme kod starijih osoba je ključno za smanjenje bolova i poboljšanje kvaliteta života. Kombinacija pravilne nege, redovnih vežbi, prevencije i konsultacije sa stručnjacima može doprineti očuvanju funkcionalnosti kičme i smanjenju neprijatnosti koje mogu biti posledica starenja. Važno je razumeti potrebe svoje kičme, pratiti savete stručnjaka i aktivno raditi na tome da očuvate zdravlje kako celog organizma tako i očuvanju zdravlja kičme kako bi se omogućila bolja pokretljivost i udobnost u svakodnevnim aktivnostima. Za još korisnih saveta posetite naš sajt.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar